Oven på gårsdagens fod- og benstrabadser er det i dag tid til at slappe lidt af og lade køretøjet gøre arbejdet
Vi vil besøge Tjekkiets Nationalborg Karlstejn
Hvis I bor i Okor, er det en smuttur på 48 kilometer, fra Prag stort set det samme, altså 3/4 times kørsel.
Man parkerer på den store P-plads ved floden Borounka og går eller tager en hestevogn derop.
Snart tårner det fantastiske borgkompleks sig om, og man kan dårligt undgå at blive betaget af synet.
Uanset hvilken vinkel, man betragter borgen i, fremstår den smuk og imponerende.
Man må ikke fotografere indendøre, men udsigten er jo uforlignelig.
Her står du så i den ydre borggård, hvorfar de guidede ture på flere sprog starter.
En guidet tur tager en god times tid, og er det hele værd. Der er ikke mulighed for at besøge slottet uden guide.
På turen ned vil jeg anbefale at bruge apostlenes heste, det er en skøn tur, og da det går moderat nedad er det ikke spor anstrengende
***** Pivovar Pilsner Urquell
Så er det tid til at tage videre, og nu går turen til Plzen.
Der er tale om en lille tur på en times tid og godt og vel 71 km.
Kun et par hundred meter fra byens hovedbanegård finder vi verdens vel nok mest berømte bryggeri Pivovar Pilsner Urquell
Her står du foran indgangen til det store bryggeri, som har egen rudkørsel og lyskryds på arealet, som er på størrelse med en landsby.
Kommet igennem porten breder dette scenarie sig foran én, der er et lille traktørsted til venstre.
Her er der dejligt at opholde sig og nye et let måltid og det fantastiske øl, mens man betragter det pulserende liv indenfor porten.
Hvis lysten er der, kan man også ved traktørstedet få sig et parti skak.
Lidt længere fremme på venstre hånd ligger den flotte lounge, hvorfra de guidede ture har deres udgangspunkt.
Inde i loungen kan man kun beundre, hvor smagfuldt ledelsen har formået at skabe et historisk tilbageblik i brygningens historie.
På vandringen mellem de forskellige afdelinger får vi også lidt nostalgiske indslag med på vejen.
Mere af samme skuffe, der må have nogle stykker af dem her i aktion gennem tiderne.
Der er også tidssvarende materiel, man kan blive helt tørstig bare ved at se på den bus.
Turen går også gennem de store kogehaller, hvor brillebærere får dugproblemer p. g. a. den fugtige varmer, der hersker derinde.
Du kommer også på besøg i det nye tapperi fra 2006, så vidt jeg husker, her tappes i følge min hukommelse tilsammen over 100.000 dåser og flasker i timen.
Et af højdepunkterne ved besøget er turen ned i de mange kilometer lange kælderhvælvinger, hvor øllet i gamle dage blev opbevaret ved en konstant temperatur.
Hernede er der ikke kun køligt, men også fugtigt, og som afslutning bliver man budt på et glas ufiltreret pilsner, som foruden hernede kun udskænkes på ét værtshus i verden, nede i byen.
Denne smagsprøve er endog meget velsmagende.
Ude i sollyset igen er det tid til at aklimatise sig, inden næsen vendes hjem mod hotellet.
Til top