Mange vælger pr. definition altid de sovse, man også kan købe som pulver.
Her kommer lige en hurtigt opskrift på et velsmagende,let fremstillet og hjemmelavet alternativ.
50 gram smør
1 fed hvidløg (kan undværes)
½ kg oksekød i tern eller fast stykke
100 gram bacon eller røget oksebryst/kalkun
1 spiseske rosenpaprika
5 dl kogende vand
1 sovseterning
2 dl meget stærk kaffe
2 dl rød (frikadelle)vin
1 - 2 dåser tomatpasta
2 dl piskefløde
Salt og peber
Ingredienserne er listet op i den rækkefølge, hvori de skal anvendes
Smelt smørret i en tykbundet gryde
Knus hvidløgs feden og put mosen i gryden .
Hæld kødet i og svits det, til der ingen rå flader er at se
Tilsæt vand og sovseterning
Lad ingredienserne småkoge i en time til halvanden
Bryg den meget stærke kaffe og tilsæt den
Lad sovsen simre i ½ time
Tilsæt vinen og lad sovsen koge op
Tilsæt tomatpastaen under omrøring
Si kødet fra
Tilsæt fløden under sagte kogning
Tilsæt salt og peber.
En enkelt snaps giver måske sovsen det sidste pift.
Er velegnet til enhver form for kødstykker.
Hvis den skal bruge som gryderet, så behold kødet i den.