Dag 7

I dag går turen igen sydpå, så forbered jer på en lang tur langs kysten.

Kør denne gang igennem Senj og fortsæt ad kystvejen mod Zadar og Split.

Turen er som sagt lang, men også så smuk, at man næppe kan tro sine øjne, snart kører man i bjergene, snart langs kysten med udsigt til det utrolige kroatiske øhav.

Specielt ved broen over "kanalen" til Novigrad lønner det sig at gøre rast og nyde stedet i al dets pragt, "" fordi den hedder kanal men er naturlig.

Turen går videre, og ved Sibenik er I midtvejs mellem Zadar og Split.

*****Split

Kør ind i byen og ned på havnen, det er nemmest at finde en P-plads her.

Det, der for alvor gør byen interessant, er den omstændighed, at den romerske kejser Diocletian, som grundlagde byen, her byggede sit palads, som den dag i dag er en integreret del af den gamle bydel og på UNESCO's liste over verdens store seværdigheder.

Nede fra havnen kan man gå direkte ind gennem, hvad der engang var messingporten. Her går man ind i kælderen, hvor der i dag er indrettet butikscenter, ja kulturerne mødes så sandeligt.

Havnefront
Fra den nuværende havnekaj er der kun ca. 100 m til paladsets sydfacade, da det blev bygget, var vandet helt inde ved facaden, og kejseren kunne stige direkte ned i sine både inde i kælderen.

Op ad trappen og man træder ud i dette sammensurium af nutid, middelalder og oldtid.

Mausolæum/katedral
Gå en tur i solskinnet og nyd de 1.700 år gamle ruiner, her med kejserens mausolæum, der senere blev til Dujam-katedralen, i baggrunden.

Interiør
Undlad ikke at besøge selve katedralen, der med sin ottekantede form og 25 m høje hvælving står stort set uforandret.

Nu kan I passende gå gennem byen til guldporten, igennem hvilken man kan passere paladsets befæstede nordfacade.

Grgur Ninski
Udenfor porten står kolossalstatuen af biskop Grgur Ninski fra Aenona, som i det 10. århundrede kæmpede indædt for det slaviske kirkesprog.

Tøjtørring
Tilbagevejen bør foregå ad en parallelvej, så I rigtig kan fornemme, hvorledes de ca. 3.000 indbyggere lever i det gamle palads.

Peristylet
Foran indgangen til domkirken ligger Peristylet, forgården til kejserens gemakker, nu en prægtig plads med søjler og buer og indgang til vestibulen. Modsat domkirken finder I Jupitertemplet

Som afslutning vil jeg anbefale jer at gå ud gennem jernporten mod vest og ud på Nationalpladsen, hvor byens gotiske rådhus fra 1443 ligger. Det fungerer nu til dags som etnografisk museum.

Klokketårn
Kig ind mod jernporten og få øje på det finurlige klokketårn fra det 16. århundrede.

Afslut nu besøget i Split med en gåtur langs havnepromenaden. Igen er det svært ikke at forbavses over, hvordan de forskellige tidsepoker er flettet ind i hinanden.

Skulle I være for trætte til igen at nyde den fantastiske kystvej på hjemvejen ligger A1 som alternativ lidt længere inde i landet, I kan så passende køre af igen i Senj.

Til top

Til velkomstsiden

Opdateret d. 5.12.2010