Dag 3

Nyd igen morgenmaden i den friske bjergluft, gerne på terrassen, og forbered jer på, at det går mod et anderledes klima.

Pak og check ud og kør mod syd. Inden længe kan du benytte motorvejen til Ljubljana, og efter et kort stræk på byens ringvej kan du igen benytte motorvejen lige til Postojna.

***** Postojnska Jama

Kør ind mod byen, som i sig selv ikke er interessant, men ca. midt i byen går vejen af til Postojnska Jama, én af verdens mest interessante drypstenshuler.

Indgangspartiet
Parker så tæt ved indgangen som muligt og gå op ad trapperne til billetlugerne til højre. I baggrunden ses hullet, hvor man kommer ud efter endt rundgang.

Fantastiske formationer
Man kører ca. 1 km ind i bjerget på et tog, hvor man sidder overskrævs, og herefter begynder rundgangen.

Ubegrænset skønhed
Man kommer gennem både trange passager og gigantiske katedraler.

Naturen som kunstner
Drypstensformationer findes i alle afskygninger.

Olmen
I hulen lever den blinde olm som det eneste sted i verden naturligt, den er med årene forsøgt indført i andre huler med lignende klima, bla. a. i Harzen.

Tørsten slukkes
Efter igen at have benyttet toget var vi ude igen og trængte til en forfriskning. Her i påsken 2001 kunne vi sidde i solskinnet, mens det sneede ned i vores øl.

 

****   Predjamski Grad

 

Kør nu videre ad vejen, og efter ganske kort tid kommer I til Predjamski Grad, en middelalder røverborg, som er overordentlig interessant at besøge, jeg vil ikke komme ind på historien her, den skal opleves i målestoksforholdet 1:1.

Uintagelig borg
Snyd ikke jer selv for den oplevelse, det er at besøge denne borg, det er endog meget intenst, når middelalderen ligefrem ånder én i ansigtet.

Madsted
Efter besøget melder appetitten sig sikkert, og lige ved parkeringspladsen ligger et lille traktørsted, hvor maden er billig, landlig og meget spiselig.

Kør nu ud til og tværs over motorvejen og sæt kursen mod Kroatien. Når I har krydset grænsen, kan I følge vejen direkte til Rijeka via Matulji.

Følg ringvejen rundt om byen og tag E65 mod syd, umiddelbart syd for byen ligger den underskønne Bakar bugt. Sjældent har jeg oplevet en mere fascinerende udsigt under en køretur, højt oppe kører man bugtens 10 km rundt og kæmper med at holde øjnene på vejen og borte fra det panorama, der udspiller sig under én.

Halsbrækkende
Kommet bugten rundt og ned til havoverfladen kan man se de stiger/trapper, som man har bygget skråt ud i den fri luft. Herfra kan man i sæsonen stå og spejde efter tun, og når man får øje på nogle stimer, spærrer man det smalle stræde ind til bugten af med net og fanger tunen.

Kør nu ca. 20 km videre mod syd til I kommer til den lille by Selce, som er et udmærket udgangspunkt for ferie i det nordlige Kroatien.

Reklame
Vi har et par gange benyttet Hotel Esperanto, som er et udmærket valg, hvis man ønsker ordnede forhold til en overkommelig pris uden overvejende luxus.

Skål
Check ind, tøm bilen og nyd livet på den dejlige terrasse med havudsigt.

Ferielandskab
Brug resten af dagen til en spadseretur langs promenaden, der er et væld af spisesteder i alle prisklasser, hotellets køkken er heller ikke at foragte.

Til top

Til velkomstsiden

Opdateret d. 28.5.2012