Dag 3

I dag vil vi blive lige i nærheden, nærmere bestemt vil vi starte dagen i Ronquiéres og derefter fortsætte til Waterloo.

Kør fra rundkørslen ved hotellet nordpå ad R24. Hvor den ender drej til venstre ad N533. Efter små 10 km kommer I til den lille landsby og kan opleve dette fantastiske bygningsværk.

***** Ronquiéres

For at overvinde en større højdeforskel på Bruxelles-Charleroi kanalen har det været nødvendigt at tage usædvanlige metoder i brug. Da højdeforskellen udgør ikke mindre end 68 m, og der kun er begrænset vand og plads til rådighed, valgte man i stedet for at bygge sluser at konstruere et slædeværk, hvor skibe på helt op til 1.350 tons bliver sejlet ind i en slags vogn, som så over knap 1,5 km bliver trukket op eller ned på 40 minutter og lukket ud i den anden ende.

Slædeværk
Gør holdt for neden og betragt dette imponerende syn.

En rampe, der vil noget
Kør nu op til tårnet og parker bilen. Indgangen er inde under rampen.

Udsigtsplatform
Køb billet til både tårn og udstilling og tag elevatoren op til toppen, her oppe er udsigten fantastisk.

Det suger i maven
Det er ikke til at se det, men der er faktisk 1½ km ned til den anden ende. Bemærk den gigantiske kontravægt, der kører nede under skinnerne.

På vej ned gennem tårnet oplever i forskellige scenarier, bla. a. livet ombord på flodprammene, ikke helt uinteressant.
Gå nu udenfor og se skibene blive sluppet løs.

Tøf tøf
Baljen kommer stille og roligt rullende op ad slidsken.

Holder det mon vand
Skottet går op.

Det går videre
Skibene sejler videre.

Længere mod syd møder skibene flere forhindringer, ved Strépy-Thieu skal de overvinde ikke mindre end 73 m i et hug. Her har man valgt at lave en imponerende elevator, som sikkert også er et besøg værd, men for at se en sådan behøver man ikke at køre længere end til Scharnebeck lidt sydøst for Hamburg.

Der er i øvrigt mulighed for at gøre kanalen til en heldagsoplevelse ved at købe en kombinationsbillet, som giver adgang til begge bygningsværker samt sejlads imellem dem

Kør nu tilbage til Nivelles og følg N27 mod Bruxelles. Efter små 20 km umiddelbart før Waterloo ligger Butte du Lion på højre side, og her har I rigtig mulighed for at mærke historiens vingesus.

***** Waterloo

Jeg skal ikke her komme med de store historiske udredninger, de fleste normalbegavede danskere ved nok, hvem der her led sit Waterloo d. 18 juni 1815. Højen skyder 43 m i vejret, den indeholder 390.000 m³ jord, der er 226 trin derop, og løven, som ifølge legenden er støbt af kanonkugler fra slaget, vejer ikke mindre end 28 tons.

Butte du Lion
Det er et imponerende syn, der møder én på vej hen mod slagmarken.

Panorama Museum
Køb en kombibillet til alle 3 attraktioner, og start med at gå ind i den enorme tønde, der indeholder Panorama Museum. Tønden er ca. 35 m i diameter, lærredet er 110 m langt og 12 m højt.

Slagets gru
Her er et enkelt udsnit af det enorme lærred. Bagest midt i billedet kan man skimte Napoleon til hest.

Forpustet allerede?
Fra tønden går turen ind i en art multimediabiograf, hvor slaget visualiseres på flere måder og med et fantastisk link til nutiden. Og så er det ellers tid til at bestige højen, udsigten til slagmarken deroppefra er bare enestående.

Nede igen er det tid at få skyllet halsen i noget af det fantastiske belgiske øl.

Historisk kro
Gå f. eks. tværs over gaden til den historiske kro. Bestil eventuelt en Abbaye de Floreffe, Tripple, I vil så opleve, at der sammen med øllet kommer en kagetallerken med osteterninger, som er drysset med sellerisalt, det smager bare så fantastisk sammen med øllet.

Således vederkvægede er det tid til at køre ind til centrum. Parker så tæt på indkøbscentret som muligt, for klods op ad det og lige overfor kirken ligger Wellington Museum.

Store kanoner
Museet byder på en minutiøs gennemgang af slaget, og for de historisk interesserede er det et must og nam nam.

Nu er dagen vist ved at være gået, det er tid at få noget at spise, og jeg vil her komme med en anbefaling af de sjove. På vej tilbage ud af byen ligger der på vejens højre side en art mexicansk cantina, som det er en oplevelse at besøge, som det ses på næste billede, er huset let genkendeligt.

Mexican Grill
Stedet er meget specielt, man betaler, når man går ind, og herefter er alt gratis. Det eneste, du får serveret, er velkomstdrinken, derefter må du klare dig selv, udvalget er rigtig stort, så det er med at passe på, at man ikke spiser sig mæt i det første det bedste. Du kan grille mange slags kød og pølser, der er supper og salater i alle afskygninger, og fadølsanlægget og vinflaskerne er til fri afbenyttelse, så det er med at have lidt rygrad, da I skal køre hjem.

Hyggeligt spisested
Her er vi i gang med velkomstdrinken, inden vi fandt ud af at hjælpe os selv, og inden det store rykind gik løs.

Godt mætte er det nu tid til at køre hjem til hotellet, der ventede jo en anstrengende dag.

Til top

Til velkomstsiden

Opdateret d. 19.2.2012